субота, 18. децембар 2010.

Nema novca za mlade!

Na sednici SO Negotin održanoj u petak 17.12.2010. godine opštinska vlast Odlukom o budžetu za 2011. godinu jasno poručila mladima da nema novca za njih.

Liberalno-demokratska partija je predložila izmenu Budžeta kojom bi više sredstava bilo izdvojeno za mlade, ali ih je vladajuća koalicija SPS-ds odbacila. Naši predlozi su bili jasni:


Predložili smo da se smanje usluge po ugovoru SO Negotin sa 3.000.000 dinara na 1.500.000. Zašto? Jer u planiranu cifru od 3 miliona dinara spada reprezentacija predsednika skupštine. Za ovo kratko vreme fukncioneri Opštine su već nekoliko puta putovali u inostranstvo govoreći da tamo uspostavljaju saradnju sa brojnim investitorima. Od tih investitora ni traga ni glasa, pa je naš predlog da investiramo u mladost  ove opštine, a da se malo putovanja, službeni ručkovi i telefoniranje smanje.
Vlast u opštini Negotin je predvidela čitavih 10.000.000 dinara za sudske kazne. Pa oni su nam pričali kako rade sve po Zakonu i kako imaju dobre pravne timove, te mi smatramo, verujući njima, da nema potrebe za tolikim novcem na toj poziciji. Predložili smo im da umanje tu poziciju za 3.000.000 dinara i da taj novac zajedno sa 1.500.000 kojim bi se odrekli reprezentacije prebace na sledeće pozicije:
   
Kancelariji za mlade.Njima su predvideli samo 201.000, a za ostalo su im poručili da jure donacije. U redu je to, ali neka im oni prvo pokažu kako se dolazi do donacija, imali su dovoljno vremena. Zato je naš predlog bio da se mladima doda još 2.000.000 dinara, da bi mogli nesmetano da rade i uključe što više mladih ljudi. Većinom glasova su to odbili. 

Mladi talenti. Opštinska vlast je izdvojila za mlade talente opštine Negotin samo 300.000 dinara. Naš predlog je bio da za mlade talente treba izdvojiti 1.000.000 dinara. Smatramo, da ako Opština ne postavlja pitanje i trošenja novca na spavanje fudbalera u hotelu kad su domaćini, da onda ne bi trebalo da se odriče ni mladih talenata u opštini Negotin. Negotin ima nekoliko reprezentativaca u stonom tenisu. Sve troškove putovanja snose roditelji. Ne znamo da li za to zna član Opštinskog veća zadužen za sport. Da li je njima opština platila noćenje u nekom hotelu, ili to samo imaju privilegovani? Čak se dešava i to da se na pojedina regionalna sportska i republička takmičenja i ne ide, ili se uslovljava da se odabere na koje takmičenje će se učestvovati.
Pionirima našeg fudbalskog kluba, predsednik kluba nije hteo da dozvoli da odu na poslednju utakmicu u Aleksinac jer bi na taj način sačuvali sredstva za prvi tim za šta pored velike sume novca koji su dobili od opštine, ipak nema dovoljno para. Treba postaviti pitanje koliko mladih fudbalera mlađih pionira, pionira, kadeta, omladinaca plaća mesečnu članarinu u iznosu od 1000. dinara i plus sredstva koja koriste iz budzeta opštine, na žalost i pored toga fudbaleri nemaju dovoljno para.
Na svu sreću, roditelji imaju osećanja pa su se pobunili na odluku predsednika FK "Hajduk Veljko" i naravno nakon toga morao je da pusti decu da idu na poslednju utakmicu u prvoj polusezoni, a ne treba zaboraviti da su ta deca prva na tabeli sa tri utakmice manje i beže sa 9. boda od drugoplasirane ekipe.
Još jedna užasna stvar kako pričaju roditelji, ova deca neće imati para da prođu u Kvalitetnu ligu Srbije jer opština nema dovoljno sredstava za njihovo dalje plasiranje.


Borba protiv narkomanije i alkoholizma. Tu je predvidjeno samo 200.000 dinara. Naš predlog je bio da se i tu poveća pozicija na 1.000.000 dinara. Naravno, većinom glasova je naš predlog odbijen. Izgleda da za sadašnju vlast taj problem ne postoji u našoj opštini.
Socijalno ugroženi. Predvidjeno je 2.500.000 dinara, a naš predlog je bio 3.500.000 dinara. Zašto? Po svim najavama ekonomista očekuje nas vrlo teška 2011. godina i sigurno je da će se broj socijalno ugroženih porodica povećati  Koalicija na vlasti ne smatra tako.
Zaboraviće oni na to kad dodju izbori. Tada će kao i pre nekoliko meseci govoriti o mladim ljudima u Negotinu, deliće šporete sociljno ugroženima i govoriti o tome kako su oni mnogo uradili za mlade u našoj opštini.
LDP je u skladu sa svojom politikom, baziranoj na mladosti predložio konstruktivna rešenja za mlade bez dovodjenja Budžeta u pitanje, trebalo je samo odreći se reprezentacije i  putovanja u korist mladih.


3 коментара:

  1. Pokušali ste da predložite. Nažalost niste imali kome

    ОдговориИзбриши
  2. Ovaj blog pruža velike mogućnosti da mladi iskažu svoj stav
    Kako mladi dosta vremena provedu za kompjuterom animirajte ih - recimo PRIČAONICOM ZA MLADE.
    Obavestite ih putem pismenog pamfleta da postojite i kako mogu da se ukljuće.
    Zakažite tribine za mlade u svim srednjim školama i vidite njihovo raspoloženje.
    Naravno ovo je samo jedan vid-predlog, a vi ste dovoljno pametni da pronađete pravi put da uključite što više mladih, da izgradite stav za koji treba da se borite.
    Ja vam želim puno uspeha u radu.
    Miša

    ОдговориИзбриши
  3. Poštovani, hvala Vam za predloge. Ono na šta bi Vas mi iz Liberalno - Demokratske partije podsetili jeste to da je u školama dakle po Zakonu strogo zabranjeno bilo kakvo političko delovanje.
    Predlozi jesu dobri, MLADI LDP NEGOTIN radi na projektu organizovanja pričaonica, edukacija o odnosima sa medijima, o bolesti zavisnosti, decentralizaciji mladih i drugo. Prva edukacija mladih biće organizovana za vreme Zimskog raspusta, a o temi i tačnom datumu, vremenu i mestu održavanja bićete naknadno obavešteni.

    Hvala Vam što pratite naš Blog!
    S` poštovanjem,
    ADMINISTRACIJA BLOGA.

    ОдговориИзбриши